MEDENİYETLER BEŞİĞİ AKSARAY'A KÜLTÜR GEZİSİ SEFİRELER BİR ARAYA GELDİ

MEDENİYETLER BEŞİĞİ AKSARAY'A KÜLTÜR GEZİSİ
SEFİRELER BİR ARAYA GELDİ































Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ukrayna Büyükelçiliği çeşitli ülkelerden sefirelerin katılımıyla, zengin tarihi ve halı dokumacılığı ile ünlü Aksaray'a kültür ve tanıtım turu düzenledi. Macaristan, Kazakistan, Kore, Japonya, Birleşmiş Milletler, Litvanya, Romanya, Ukrayna ve Hollanda'nın Türkiye elçiliklerinden sefirelerin katıldığı Aksaray gezisi renkli görüntülere ev sahipliği yaptı.

FOTOĞRAFLAR/HABER-Tarkan AYDINONAT


-Kültür gezisinin ilk durağı el yapımı halılarıyla ünlü Taşpınar kasabası oldu. Kafileyi, Taşpınar Belediye Başkanı Cihan Yüksel karşıladı. Sefirelere örnek bir misafirperverlik gösteren Taşpınar kasabası sakinleri, yöresel kültürlerini tanıtan gösteriler düzenledi.


-Taşpınar Halı Üretim ve Tamir Merkezi'nde düzenlenen workshop ve tanıtım turunda sefireler, yörenin ünlü halıları hakkında detaylı bilgiler almanın yanı sıra halı dokuma şansı elde ederek keyifli bir deneyim yaşadı.


-Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, sefireleri Aksaray'ın önemli değerlerinden Hacı Bayram Veli'nin hocası ünlü mutasavvıf Somuncu Baba Türbesi'nin yanına yaptırılan ve içinde müze, cami, fırın, lokanta, dükkanlar ve konferans salonları bulunan külliyede karşıladı. Gezi kafilesine Somuncu Baba Sofrası'nda yöresel lezzetler sunuldu.


-Sefireler, zengin tarihi boyunca birçok millete ev sahipliği yapmış olan Aksaray'da, halılarıyla ünlü Taşpınar ve Somuncu Baba Türbesi'nin ardından Anadolu'daki en büyük Selçuklu kervansarayı Sultan Han'ı ziyaret etti.


-Aksaray Müzesi'nde Aşıklı Höyük’te M.Ö. 9 bin yılında başlayan yerleşik hayatın kalıntılarını görme fırsatını değerlendiren sefireler, yörenin tarihi hakkında da detaylı bilgi edindi. Müze gezisinde tarihin ilk beyin ameliyatının yapıldığını gösteren bulgular dikkat çekti.


-Yolculuk boyunca halı eksperi Hilmi Demirci sefirelere tecrübelerini aktardı. Organizasyona ev sahipliği yapan ve aynı zamanda halılara olan merakı ve geniş bilgisiyle tanınan Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisinin eşi Liubov Korsunska ise halılara basit bir süs eşyası yerine canlı bir tarih ve sanat olarak bakılması gerektiğini söyledi.



-Taşpınar ziyaretiyle başlayan kültür gezisi, Somuncu Baba, Sultan Han, Sultansaray Halı ve Aksaray Müzesi ziyaretiyle son buldu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

OSINT*AÇIK KAYNAK İSTİHBARATI’NA GİRİŞ VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ

Open Source Intellıgence (OSINT)FRAMEWORK/ Açık Kaynak İstihbaratı

AY'IN FİLMİ III ''CONTACT ''