2012 DE DEĞİL 2015 CİVARI YOK OLABİLİRİZ.


ALINTI yaptım okuyalım hep beraber  diye küresel ısınma için bir şeyler yapmaya başlasak mı??? 


Pasifik'in batısında kalan tek buzulun beş yıl ömrü kaldı


Dünyanın en tanınmış buzul bilimcilerinden Lonnie Thompson, Pasifik Bölgesi'nde kalan tek buzulun birkaç yıl içinde erime tehlikesi taşıdığını söyledi.
Endonezya'nın doğusundaki Puncak Jaya'ya giderek Papuan Buzulu'ndan araştırma amaçlı parçalar koparan Thompson, "Yıllardır bu keşif gezisi için hazırlık yapıyorum ama sanırım geç kalmışım" dedi.
Buzullar dünyanın iklimindeki değişikliklerin anlaşılması açısından eşi bulunmaz bir kaynak değeri taşıyor. Buzul araştırmacıları, kopardıkları parçaların katmanlarında detaylı analizler yaparak dünyada yüzyıllara yayılan sıcak ve yağış trendlerini belirliyor.
Papuan Buzulu'nun beş yıldan daha kısa süre içinde erime tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Thompson, bölgeye yaptıkları 13 günlük araştırma ziyareti sırasında olağandışı bir biçimde sürekli yağmur yağdığını ve bu sürenin sonunda buzulun yüzeyinde toplam 30 santimetrelik bir erime olduğunu ifade etti.
"Bu buzullar ölüyor" diyen Thompson, daha önceden Papuan'a 20-30 yıl ömür biçtiğini ancak bu hızlı erimeyi gördükten sonra beş yıldan daha kısa bir sürede buzulların yok olabileceğini düşündüğünü belirtti.
Papuan buzulları El Nino hava akımlarından Hindistan'daki musonlara ve Amazonlardaki kuraklıklara kadar çok geniş bir bölgedeki hava olayları üzerinde etkili.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

OSINT*AÇIK KAYNAK İSTİHBARATI’NA GİRİŞ VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ

Open Source Intellıgence (OSINT)FRAMEWORK/ Açık Kaynak İstihbaratı

AY'IN FİLMİ III ''CONTACT ''