OWASP list10 2021

Açık Web Uygulama Güvenliği Projesi (OWASP), modern tehditlerin nasıl kategorize edildiğine dair bir değişiklik ortaya koyan İlk 10 2021 listesinin taslağını yayınladı.

8 Eylül 'de yayınlanan  bir duyuruda, OWASP  2021 için taslak Top 10 web uygulama güvenlik tehditleri “iyileştirmeler için emsal inceleme, yorum, çeviri ve önerileri” amacıyla yayımlanmıştır.

Çevrimiçi olarak görüntülenebilen taslak rapor, kar amacı gütmeyen kuruluşun, 2017'den beri yenilenmeyen günümüzün web uygulaması tehditlerini nasıl kategorize ettiğine ilişkin önemli değişiklikleri içeriyor.

OWASP İlk 10: Tam liste
1.A01:2021-Broken Access Control: 34 CWE. Erişim denetimi güvenlik açıkları arasında ayrıcalık yükseltme, kötü amaçlı URL değişikliği, erişim denetimi atlama, CORS yanlış yapılandırması ve birincil anahtarlarla kurcalama yer alır.

2.A02:2021-Cryptographic Failures: 29 CWE. Bu, zayıf kriptografik algoritmaların uygulanması, zayıf veya gevşek anahtar üretimi, şifrelemenin uygulanmaması veya sertifikaların doğrulanmaması ve verilerin açık metin olarak iletilmesi gibi, veriler iletilirken veya hareketsizken güvenlik hatalarını içerir.

3.A03:2021-Injection: 33 CWE. Yaygın enjeksiyonlar SQL, NoSQL, OS komutu ve LDAP'yi etkiler ve temizleme hataları, XSS güvenlik açıkları ve dosya yolları için koruma eksikliğinden kaynaklanabilir.

4.A04:2021-Insecure Design: 40 CWE. Güvensiz tasarım öğeleri çok çeşitlidir, ancak genellikle OWASP tarafından “eksik veya etkisiz kontrol tasarımı” olarak tanımlanır. Kaydedilen veriler için koruma eksikliği, mantıksal programlama sorunları ve hassas bilgileri açığa çıkaran içeriğin görüntülenmesi endişe duyulan alanlardır.

5.A05:2021-Security Misconfiguration. Uygulamalar, güvenlik güçlendirmeden yoksunlarsa, ayrıcalıklar söz konusu olduğunda çok açık bir el gibi gereksiz özellikler varsa, varsayılan hesaplar etkin tutulursa ve güvenlik özellikleri doğru yapılandırılmazsa savunmasız olarak kabul edilebilir.

6.A06:2021-Vulnerable and Outdated Components: Üç CWE. Bu kategori, istemci ve sunucu tarafı bileşenlerine, bileşenlerin bakımındaki hatalara, işletim sistemi, web sunucuları veya kitaplıklar gibi güncel olmayan destek sistemlerine ve ayrıca bileşen yanlış yapılandırmasına odaklanır.

7.A07:2021-Identification and Authentication Failures: 22 CWE. Güvenlik sorunları, uygunsuz kimlik doğrulama, oturum sabitleme, sertifika uyumsuzlukları, zayıf kimlik bilgilerine izin verme ve kaba kuvvet saldırılarına karşı koruma eksikliğini içerir.

8.A08:2021-Software and Data Integrity Failures: 10 CWE. Bütünlük bu kategorinin odak noktasıdır ve güvenilmeyen verilerin seri durumundan çıkarılması veya uzak bir kaynaktan alındığında kodun ve güncellemelerin kontrol edilmemesi gibi bunun doğru şekilde yapılmaması, kapsam dahilinde olabilir.

9.A09:2021-Security Logging and Monitoring Failures: Dört CWE. Günlüğe kaydetme sorunları, güvenlikle ilgili bilgi akışlarını kaydetmeme veya yalnızca yerel olarak günlüğe kaydetme verileri dahil olmak üzere bir veri ihlali veya başka bir saldırı biçiminin analizini engelleyebilecek sorunlar bu kategoriye girer.

10.A10:2021-Server-Side Request Forgery: Bir CWE. SSRF güvenlik açıkları, bir sunucu, uzak kaynakları getirdiğinde kullanıcı tarafından gönderilen URL'leri doğrulamadığında ortaya çıkar. OWASP, bulut hizmetlerinin ve giderek daha karmaşık mimarilerin benimsenmesinin SSRF saldırılarının şiddetini artırdığını söylüyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

OSINT*AÇIK KAYNAK İSTİHBARATI’NA GİRİŞ VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ

AY'IN FİLMİ III ''CONTACT ''

Open Source Intellıgence (OSINT)FRAMEWORK/ Açık Kaynak İstihbaratı