Çin'li Hacker'lar İş Başında!
Siber suçlular, sürekli olarak kamuya açık güvenlik açıklarını tarıyor ve kullanıyor. Son zamanlarda, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), bilgisayar korsanları tarafından istismar edilen en önemli 25 güvenlik açığını detaylandıran ve ABD kamu ve özel sektörlerdeki kuruluşları eyleme öncelik vermeye çağıran bir rapor yayınladı. Özellikle bu hafta başı Google ' a yapılan tarihin en büyük DDOS saldırısından sonra tüm oklar Çin devlet destekli APT hacker topluluğuna yöneldi. Çin Devleti siber ordusunu genişletmek ve güçlendirmekte oldukça kararlı. Bunun için yasa dışı işler yapan güçlü hack gruplarını da desteklemekten çekinmiyor. Ülkemizde çeşitli kurumlara saldırı yapan Çin'li hacker'lar kaşınıyor.:))
En büyük 25 güvenlik açığı
Rapora göre, Çin devlet destekli bilgisayar korsanlarının, çok sayıda kurban ağına karşı stratejik hackleme operasyonları başlatmak için bu güvenlik açıklarını kötüye kullandığı görüldü.
Bu güvenlik açıklarının çoğu, uzaktan erişim veya harici web hizmetleriyle ilgili ürünlere aittir. İnternet üzerinden erişilebilen bu tür ürünler, genellikle kurbanın ağı içinde ilk erişim sağlamak için kullanılır.
Ağ geçitleri (Citrix ADC ve Gateway, Symantec Messaging Gateway dahil), VPN (Pulse Secure VPN), yük dengeleyiciler (F5 BIG-IP) vb. Dahil olmak üzere kurumsal ürünlerdeki istismarlar, saldırganlara doğrudan uzaktan erişim sağlayabilir.
Listedeki çeşitli güvenlik açıkları, Windows işletim sistemini ve Uzak Masaüstü Hizmetleri (Blukeep güvenlik açığı), Netlogon (Zerologon), DNS sunucusu (SigRed) vb. Hizmetlerini hedef alır.
Ek ürünler, Çinli bilgisayar korsanları tarafından hedeflenen e-posta sunucuları (Microsoft Exchange, Exim posta gibi) ve uygulama sunucuları (Oracle WebLogic, Zoho ManageEngine, Adobe ColdFusion gibi) gibi iş uygulamalarını içerir.
Bu kusurların son zamanlarda kullanılması
Yalnızca Çinli bilgisayar korsanları değil, aynı zamanda diğer düşük düzeyli kötü amaçlı yazılım grupları, fidye yazılımı çeteleri ve diğer devlet destekli bilgisayar korsanlarının (Rusya ve İran dahil) yukarıda belirtilen güvenlik açıklarını istismar ettiği görüldü.
TA505, MuddyWater ve Ryuk gibi tehdit aktörlerinin, kamu ve özel sektör kuruluşlarını hedef almak için ZeroLogon güvenlik açığını (CVE-2020-1472) kötüye kullandığı görüldü.
Hackerların VPN (CVE-2019-11510) ve Windows hatalarını, CISA ve FBI'ın önceden uyarılar verdiği devlet ağlarına erişim sağlamak için birleştirdiği görüldü.
F5 BIG-IP (CVE-2020-5902) ve Pulse Secure VPN sunucuları (CVE-2019-11510) da son zamanlarda bilgisayar korsanları tarafından hedef alındı.
Eylül ayında, İranlı bilgisayar korsanlığı grubu Pioneer Kitten, ABD işletmelerini ve federal kurumları hedeflemek için birkaç yamalanmamış güvenlik açığından (CVE-2020-5902, CVE-2019-11510 ve CVE-2019-19781) yararlandı.
Yorumlar
Yorum Gönder