En Yaygın 10 internet dolandırıcılığı Türü!

Örnek olarak Hindistan'ın internet kullanıcıları her geçen gün artıyor ve bu rakamın 2019'da 627 milyona ulaştığı belirtiliyor. Tehlikenin farkında mısını !?:))Keza ülkemizde ve Dünya da doğrusal orantıda internet erişiminde belli bir artış mevcut. Bunun temel nedeni artık internetin kolay erişilebilir ve daha ucuz olmasıdır. Akıllı telefonlarını kullanarak internete kolayca erişebilirsiniz. Sadece kentsel alanlarda değil, kırsal alanlarda da internetin hızla büyümesi söz konusu. İnternet kullanan kişi sayısı arttıkça internet dolandırıcılığı da artıyor ve birçok kişi bu dolandırıcılık nedeniyle parasını kaybetti. Ve maalesef kaybetmeye devam edecek..

İnternet dolandırıcılığı nedir? İnternet dolandırıcılığı, interneti kullanan bir dolandırıcılık türüdür. Tek bir dolandırıcılık değil, bunun altında çok sayıda dolandırıcılık var. İnternet dolandırıcıları her yerde ve insanları kandırmak ve banka hesaplarındaki parayı çalmak için yenilikçi hileler buluyorlar. Bu blogda internet dolandırıcılıklarının türlerini tartışacağız.

İnternet dolandırıcılığı türleri 
1. Kimlik avı veya e-posta dolandırıcılığı. (Phishing)Dolandırıcılar tarafından kişisel bilgilerinizi çalmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu dolandırıcılık kapsamında dolandırıcılar, gerçek veya tanınmış bir şirket gibi görünerek size e-posta gönderir. Bu e-postaları göndermenin birincil amacı banka bilgilerinizi çalmaktır. Bu e-postaların genellikle bir bağlantısı veya eki olacaktır. Bu bağlantılara tıklarsanız, sahte bir web sitesine yönlendirileceksiniz. Sahte web sitesi sizden kart bilgileri, UPI kodu ve diğer banka bilgileri gibi hassas bilgilerinizi vermenizi isteyecektir. Ayrıca, bu tür bağlantılara tıklamak, bilgisayarınıza bir virüs saldırısına yol açacaktır. 
2. Çevrimiçi alışveriş sahtekarlıkları
Son birkaç yılın en büyük internet dolandırıcılıklarından biridir. Bunun altında dolandırıcılar, masum insanları zor kazandıkları paralardan aldatmak amacıyla sahte çevrimiçi alışveriş portalları kurdular. Web sitesinde çekici ürünleri çok ucuza sergiliyorlar. Ancak parası ödenerek satın alma işlemi yapıldıktan sonra ya sahte ürün teslim edilir ya da ürün hiç teslim edilmez. Bu web sitelerinde herhangi bir iade veya geri ödeme politikası olmayacak ve ayrıca iletişime geçilecek müşteri destek ekibi olmayacak. {Tanıdık geldi mi? İstanbul Bilişim:)}

3.Kimlik Hırsızlığı: Kimlik hırsızlığı kapsamında kişisel bilgileriniz dolandırıcılar tarafından internet üzerinden çalınır ve kişisel kredi,  araç kredisi veya bir banka ile kredi kartı başvurusunda bulunmak için kullanılır. Adınıza kredi verildiğinde, geri ödemesinden siz sorumlu olacaksınız. Bankalar size geri ödeme bildirimini gönderecektir. Kredinin geri ödenmemesi durumunda, kredi puanınız üzerinde kötü bir etkisi olacak ve kredi borcunu ödeyen kişi olarak işaretleneceksiniz. Ayrıca çalınan bilgileriniz sahte sosyal medya hesapları oluşturmak için kullanılabilir. 

4. Evden Çalışma Dolandırıcılığı, ciddi internet dolandırıcılıklarından biridir. Bunun altında dolandırıcılar, evden birkaç saat çalışarak güzel paralar kazanacaklarına söz vererek evden iş arayanları kandırıyor. Programa kaydolmak için, iş arayanlardan iş için yararlı olan bir iş seti için belirli bir miktar para yatırmaları istenecektir. Para yatırıldıktan sonra, işverenlerin izi kalmayacak.

5.Piyango Dolandırıcılığı, Piyango dolandırıcılığı, Hindistan'daki ilk üç internet dolandırıcılığından biridir. Piyango dolandırıcılığı altında, dolandırıcılar sizi arar veya yerel para birimi değerinde bir piyango kazandığınızı belirten e-postalar ve mesajlar gönderir. Piyango parasını almak için, vergi adına çevrimiçi para transferi yapmanız istenecektir. Bazen sahte web sitelerini ziyaret ederek para ödemeniz istenecektir. Bu web sitelerini kullanarak ödeme yapmaya çalıştığınızda, tüm kart bilgileriniz çalınacaktır. 6. Evlilik dolandırıcılığı ,Bu yoğun yaşam tarzında, insanlar hayat arkadaşlarını bulmak için çevrimiçi evlilik sitelerini tercih ediyor. Ancak, buradaki üzücü kısım, birçok insanın evlilik sitelerinde ruh eşlerini bulurken aynı anda çok miktarda  para kaybetmesidir. Dolandırıcılar sahte profiller oluşturarak masum insanları kandırıyor. Ayrıca bu sahtekarlığı gerçekleştirmek için kurulmuş birçok çete var. Bu dolandırıcılık altında önce dolandırıcılar kurbanları onlara inandırıyor. Güven oluşturulduktan sonra, kurbanlardan para yağmalanır. 
7. Vergi dolandırıcılığı, Bu dolandırıcılık, normalde vergi mükelleflerinin vergi iadelerini bekledikleri vergi sezonunda gerçekleşir. Dolandırıcılar, gelir vergisi departmanından olduğunu iddia eden vergi mükelleflerine sahte iade SMS'leri ve e-postalar gönderir. Bu bildirimler esas olarak, I-T Departmanı web sitesinin oturum açma bilgileri, banka bilgileri vb. Gibi kişisel bilgilerini toplamak amacıyla gönderilir. Para iadesini banka hesabınıza yatırmak için, hassas banka bilgilerinizi vermeniz istenecektir.
8. Kredi kartı ödül puanı dolandırıcılığı, Bir kredi kartı kullanımını teşvik etmek için kredi kartı şirketleri tarafından ödül puanları veya bağlılık puanları sunulmaktadır. Kredi kartı ödül puanı adına da dolandırıcılık yapılmaktadır. Dolandırıcılar, kredi kartı şirketlerinden olduklarını iddia eden kredi kartı sahiplerini arar ve onlara kredi kartı ödül puanlarını kullanmada yardımcı olacaklarını söyler. Teklifin çok yakında sona ereceğini belirten kart sahipleri arasında aciliyet yaratıyorlar. Ödül puanlarını kullanmak için kart sahiplerinden OTP ile birlikte kart bilgilerini sağlamaları istenecektir. Dolandırıcılar, bu bilgileri kullanarak hileli işlemler gerçekleştirir. 9. OLX üzerinde dolandırıcılık. OLX üzerindeki sahtekarlıklar çok yaygın hale geldi ve birçok kişi web sitesinde ürün alıp satarken parasını kaybetti. Normalde OLX'te gerçekleşen dolandırıcılık, dolandırıcıların Ordu veya emniyet personeli gibi görünmesi ve web sitesinde ilanlarını yayınlamasıdır. Dolandırıcılar, insanların kendilerine güvenmesini sağlamak için ordu veya emniyet personelinin çalınan kimlik kartını kullanır. Alıcıdan reklamı yapılan ürün için para alıyorlar ancak ürünü asla teslim etmeyecekler. Burada, kolluk kuvvetlerine olan  iyi niyet, dolandırıcılar tarafından suistimal edilerek,   insanları aldatmak için kullanılır. 
10. Sosyal medya dolandırıcılığı,
Sosyal medyayı kullanan kişi sayısı ile birlikte sosyal medya dolandırıcılığı da artıyor. Siber zorbalık, birçok gencin kurbanı olduğu en büyük sosyal medya dolandırıcılıklarından biridir. Siber zorbalık altında, sosyal medya siteleri insanlara zorbalık yapmak için kullanılır. Ayrıca, bir Facebook arkadaşı dolandırıcılığı gibi birçok başka sosyal medya dolandırıcılığı da var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Twitter'ın 17 lik Hackerı Yakalandı!

2023'te Kali Linux için En İyi 25 Sızma Testi Aracı

OSINT*AÇIK KAYNAK İSTİHBARATI’NA GİRİŞ VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ